15 Şubat 2015 Pazar

SPOR, SİYASET, AHLAK VE 10 DAKİKA KENDİNLE YÜZLEŞMEK Mehmet BAYDAN

 SPOR, SİYASET, AHLAK VE 10 DAKİKA KENDİNLE YÜZLEŞMEK…
Fabrikada ne zaman sözler politikaya gidecek olsa, imam işçi –elbette AKPli- hemen uyarırdı; “politika konuşmayalım, futbol konuşalım!” diye. Ben de kükrerdim tabi; “başlarım lan futbolunuza, sizin Tayyip’in el atmadığı kulüp mü kaldı?” diye. Elbette onlara anlatmanın bir gereği yok; futbol ortaya çıkışından itibaren politik ve hep politikayla içli-dışlı bir oyun olmuştur. Gerçi insan unsurunun her eylem ve söyleminin politik olduğunu ve en çok da, dinin politik olduğunu bir imamla tartışamazsınız. Ya da 12 Eylül faşizmi sonrası piyasaya sürülen ve insanları depolitize edip düzene yamamaya çalışan; “ne sağcıyız ne solcu, futbolcuyuz futbolcu” sözünün de sinsi bir politika olduğunu anlatmak zordur. Elbette politika, insancıl bir eylemdir ve insanlar politize olmak zorundadırlar. Yani sığırlara, kuşlara ya da sürüngenlere devredemeyiz politikayı. Ancak, politikanın; ahlaksızlık, onursuzluk, ilkesizlik, yalakalık, çıkarcılık, dolandırıcılık ve demogoji olmadığını: ezmek, bertaraf etmek, taraftarlaştırmak, kullaştırmak, amigoluk üzerinden değil de; bilim, hoşgörü, sevgi-saygı ve dürüstlük ilkeleri üzerinden yapılması gerektiğini ve insanları özgürleştirmek ve geliştirmek üzerine bina edilebileceğini öğrenmeliyiz artık.
Nasıl sanatı, edebiyatı, felsefeyi bilimi siyasetsiz kılamıyorsak; sporu hiç kılamayız. Hatta hayvanlı sporlar ve insanların düzenlediği ama sadece hayvanların yarıştığı bir müsabaka bile artık, politize bir olaydır! Ancak futbolun tarihine bakarsak; İngiltere’de köyler ve yerleşim birimlerinin rekabet savaşlarından doğmuştur. Sonra adaleti olmayan bir oyundur. Her zaman iyi ve üstün oynayanlar kazanamaz. Yetenekleri üstün olanların da, skoru belirler diye bir kuralı yoktur. Şans faktörü çok fazladır. Gerek oyuncu ve gerekse hakemlerin yönetimleri nedeniyle, insansal hatalara da çok açık bir oyundur. Kuralları çok kesin değil ve sadece eylemlerin değil, niyetlerin de hakemler tarafından değerlendirildiği bir oyundur. Böyle olunca da; kötü niyetli bir eylemi hakem, iyi niyete ama iyi niyetli bir eylemi de kötü niyete yorabilir. Elbette moral açısından, kalabalık bir taraftar grubuna ama en önemlisi de, taraftarları coşturacak amigolara gereksinim vardır. Çok sert bir oyundur. Takım oyunudur ama çok yönlü ve sonsuz teknik-taktik varyasyonların yapılabileceği bir oyundur. Süresi çok uzun ve bu uzun süreyi sürekli yüksek konsantrasyon ve yüksek performansla tamamlama sorunluluğu vardır. Hata affetmeyen ama bireysel yetenek ve hataların da skora etki ettiği bir takım oyunudur. On bir oyuncunun da birbiriyle yardımlaşması, dayanışması ve en önemlisi birbirlerini tamamlaması gerekir. Kendi oyun kaliten, mücadelen ve taktiklerin kadar, rakibinin de oyun anlayışı ve taktiklerini dikkate alman gerekir.
Aslında politik arenayla en büyük benzerliği; teknik ekibin karşılaşacağı rakibi önceden çok iyi etüt etmesi ve müsabaka öncesinden teknik, taktik, oyun anlayışı ve oyuncu seçimlerini çok iyi yapıp hazırlanması gerekir. Çünkü oyun başladıktan sonra, oyuna çok müdahil olamaz. Çünkü oyuncu değiştirme şansı azdır, oyun sırasında kenardan doğrudan oyuna ve oyunculara sürekli müdahil olamaz. Aslında oyun başladıktan sonra, teknik ekibin takıma etkisi, yüzde onu geçemez. Yani maçtan önce idaman, teknik, mücadele anlayışı ve rakibin özellikleri oyunculara ezberletilmiş ve neler yapacağını tam bilen bir takımla sahaya çıkmak zorunda. Aksi takdirde üstün performanslı, kaliteli oyuncularla ve rakipten üstün olarak başladığın bir oyunda bile, hezimet yaşanabilir ve bunun sayısız örnekleri vardır. Hiçbir zaman rakibi küçümsememek, boş vermemek, üstünlüğüne güvenmemek, rakibe saygı duymak ama sonuçta bunun bir mücadele olduğu ve savaş-düşmanlık olmadığının da bilincinde olmak gerekiyor. Elbette oyunu rakibin hataları üstüne değil; rakibine üstünlük sağlama üstüne kurmak gerekiyor. Sürekli hatalı goller yiyen rakip kaleci, o maçta panter kesilebilir ya da sürekli hata yapan bir oyuncu, o maçta hatasız oynayabilir. Onun için öncelikle rakibin zayıflığı veya oyundan düşmesini beklemek yerine; rakipten daha fazla mücadele etmek ve kendi performansını üst düzeye çıkarmak anlayışıyla sahaya çıkmak gerekir. Elbette rakip hatalar yapar ve erken yorulursa, zaten bu değerlendirilecektir.
Psikolojik faktörler de önemlidir. Coşkun bir seyirci, tribünleri coşturan amigolar da oyuncuların moralini yükseltir ama sahadaki oyuncuların psikolojisi, mücadelesi ve oyun anlayışı belirler skoru. Öyle ilginç bir oyundur ki; sahada perişan bir takım gören seyirci, umudunu keserse kendi takımını yuhalamaya ve rakibi coşturarak, kendi takımını ezmeye başlar. Başarısızlık müzminleşirse; seyirci bir daha maçlara gelmemeye ve dağılmaya başlar… Seyirci gelmeyince ve taraftar desteği olmayınca hem tribün ve hem de reklam gelirleri azalmaya başlar ve sonuç olarak ekonomik iflas da kaçınılmaz hale gelir. Şu sıralar ülkemiz kulüplerinin ve federasyonun başına gelenler budur! Yukarıdan aşağıya kötü ve kalitesiz yönetimler var ama daha kötüsü; sporun, sporcunun, insan unsurunun önemsenmediği ve de yönetimlerin tamamen Tayyip amigoluğu yaptığı bir ülkede: her alanda olduğu gibi spor ve futbolda da kalitesizlik ve niteliksizlik başat unsur olmak zorundadır. Bu ülkenin hazinesi, ekonomisi, kurumları, adalet ve hukuku, eğitimi, üretimi, ticareti, yönetimi, ahlak-onur ve erdemi iflas etmişse; sanat, spor ve bilim neden bundan payını almasın ki?
Örnek vermek adına zikretmek durumundayım, yoksa kişiler ve hele niteliksiz kişiler üzerinden politika yapma gibi bir kalitesizliğe düşmek istemem. Türkiye’nin en büyük kulüplerinden birini, her alanda çökerten ve enkaza dönüştüren bir niteliksiz; nasıl federasyon başkanı yapılır? Hayatı boyunca sadece Derwall’in mirasıyla bir başarılar zinciri yakalamış ama sonrasında gittiği her yere kabadayılık, bencillik, ahlaksızlık, şiddet, nefret taşımış ve spor adına da sürekli düşüş yaşamış bir tescilli niteliksiz ve beceriksiz; nasıl ama nasıl milli takımlar teknik direktörü yapılır ve dünyanın en hızlı düşüşünü yarattığı halde: neden orada tutulur? Hadi tutuyorsunuz da; en başarısız antrenöre, dünyanın en yüksek ücretini nasıl verirsiniz? Bu federasyonun görevi de tıpkı iktidar gibi; yandaşlar ve taraftarlara bol bol ulufe dağıtmaktır ama kimin parasını kime veriyorlar? Bir tane düzgün zemin yok diyeceğim ama yandaş ve yalak kulüplerde alası var! Türkiye’nin üçüncü büyük kentinin, doğru düzgün bir stadı ve var olan virane statlarının da, futbol oynanabilecek zemini yok! Daha ilginci; köylere, kasabalara bile toplu konut, tesisler yapan TOKİ’nin, İZMİR’de bir taşı bile yok! Şimdi politika yapmamak adına hangi futboldan veya spordan konuşacağız?
Bu ülkede ne kulüplerde, ne politikada ve ne de başka kurumlarda: başarısız olduğu, yolsuzluk, hırsızlık veya hata yaptığından dolayı; 2002’den bu yana istifa eden olmamıştır! Daha ilginci; yüzlerce ve hatta binlerce insanın katlinden sorumlu devlet bakanları bile ve hem de pişkin pişkin sırıtarak koltuğuna daha iyi çöreklenmekte… Daha beteri, başarısız olan muhalefet liderleri ve ülkenin bu durumunda katkıları iktidar kadar olduğu halde; ısrarla koltuklarına daha fazla yapışmaktalar. Çünkü bu ülkede kalitesizlik, niteliksizlik, yüzsüzlük, ilkesizlik, rezillik, ahlaksızlık ve utanmazlık yükselme kriteridir! Önemli olan ranttır çünkü. Yiyeceksin, yedireceksin, aç halkın önüne arada bir kemik atacaksın ve dişini göstereni kafadan vuracak polis ama kuyruk sallayana ayakkabılarını yalatacaksın! Meğer ne çok yalama varmış bu ülkede! Elbette bu yalamalara bahşişi fazla verirsen, tuvalet kağıdı da kullanmaya gerek yok.
Adam tescilli amigo ve de internasyonal yalaka ama Türkiye’nin en büyük kulüplerinden birinin, en önemli yöneticisidir. Bir yalaka elbette, profesyonel mesleğini yapacaktır. Bir gelir başkanını yalar, saraya gider merdivenleri, tırabzanları yalar ve gitmişken sultanının eteğini ve elbet eteğinin içindekileri de yalar! Gerçi başkanı da; ben bu kulübü kurtaracağım diye devraldı ama ilk basın toplasında; enkaz devraldım, batırmışlar bu kulübü demeye başladı. İnsan hiç mali veya idari durumunu bilmediği bir yere ve ne iş yapacağını bilmediği bir makama aday olur mu? Hadi oldu diyelim; bu kurumun üyeleri, delegeleri; “tamam yapacağına inanıyoruz ama sen şu plan, program ve yaratacağın kaynakları bir açıklasana” demez mi? Bu ülkede denmez işte. Yapar be abi, iyi iktidar yalakasıdır ve sultandan parayı alır derler. Peki borçlar ödense, mali durum düzelse ve şampiyonluklar da gelse; bundan kulüp, camia, spor, etik-ahlak, dürüstlük ve camia ne kazanacak? Son yıllarda, Türkiye şampiyonu olan kulüplerle, Türkiye sınırları dışında –amiyane tabirle, “taşak geçiyorlar”! ama artık bu ülkede de böyle olmaya başladı. Zaten artık şampiyon olanlar da, ekonomik olarak ve yönetim olarak daha da alçalıyorlar.
Bu sorunları sadece yönetim, altyapı, tesis sorunlarına bağlayamayız. Temelinde eğitim ve felsefe sorunu vardır. Bir ülkede genel politik ve yönetim sorunu varsa ve niceliklerin dışında bir nitelik üretilemiyor veya hiçbir nitelikte dünya istatistiklerinde niceliksel ifade bulamıyor ama bütün rezalet ve melanetlerde en yüksek niceliklerle ifade ediliyorsa; her alanda rezaleti konuşabiliriz ama onu da konuşturmazlar! Çünkü bu ülkede hiçbir alanda özgürlük olmadığı, düşünce özgürlüğü olmadığı gibi; düşünmenin kendisi de yassak hemşerim! Yoksa düşünmekten, “makul şüpheli” bulur seni polis, hadi kafana sıksa kurtulursun ama ömür boyu yargılanıp, müebbet almak da var. Bu ülkede hırsıza hırsız, arsıza arsız, namussuza namussuz, şerefsize şerefsiz, diktatöre diktatör, katil katil, yüzsüze yüzsüz demek de suç. Bu ülkede sadece alkışlayacaksın, yalayacaksın, alçalacaksın, arsızlaşacak, ezecek, tecavüz edecek, bertaraf edecek, linç edecek ama asla eleştirmeyeceksin! Bu ülkede asla ve asla onurlu, erdemli, namuslu, ahlaklı ve saygılı olmayacaksın! Yoksa linç ederler, ezerler, yok ederler… hem de bütün kurumlar, yandaşlar, rantiyeciler hep beraber, el birliğiyle…
Artık Aziz Yıldırım’ın, kulüp başkanı olması; ne Fenerbahçe’nin ve ne de futbolun, sporun yararına değildir. Zaten geçmişteki başarı ve saygınlığı da yok olmaktadır. Zaten onun başkanlığı da; onu taklit eden bir militanın kulüp başkanı olmasına ve futbolu iyice terörize etmesine neden olmaktadır. O da Aziz YILDIRIM gibi baba olmak ve posta koymak edasıyla –ve de Recep Sultan’ının gazlamasıyla- tam bir mafya babası rolleri kesmeye başladı! Tam da bu günlerde, Aziz YILDIRIM istifa etse; bu mafya babası pozları veren, sahte kabadayı; oturup hüngür hüngür ağlamaya başlayacak. Çünkü Aziz Yıldırım’a karşı, onu fişekleyenler bile artık yüzüne bakmayacak. Bir hafta ortalıkta, nasıl korkuttum, nasıl kaçırdım ama diyecek ve sonra bakacak ki; ardında ve önünde kimse yok. Bu dağlarda bir başıma kalmışam, yalnızam, avareyem diye feryadı basacak.
Milli veya özel her kulüp ve kurumun ilke ve felsefeleri, sempatileri olmalı önceliği. Bu açıdan; ne işi var Fenerbahçe’de Emre’nin ve Galatasaray’da Melo’nun! Onu da geçtik; Emre halen milli takımda oynatılıyor. Yurt içi ve dışında; ırkçılıktan, ayrımcılığa ve küfre kadar kaç defa suçlandı, disipline gitti ve hatta cezalar aldı… Başarı ve performans adına korunuyor ve oynatılıyor ama Volkan’ın bu hale gelmesi de onların korunmasının ve o takımlarda oynatılmasının birebir sonucudur. Bu mikrop ve ahlaksızlıklar, genç futbolculara da bulaşacaktır ve bulaşmaktadır! “Çürük elma, yanındakini de çürütür” ve çürüme yayılır gider bütün depoya. Bütün bu dökülme ve çürümeler; altyapı, maliye, tesis sorunu değildir. İlkesizlik, ahlaksızlık, felsefesizliğin getirdiği doğal sonuçtur. Şu an batakta olmayan kulüp yok gibi ama asıl sorun mali kaynakların çarçur edilmesi değil; insan kaynaklarının harcanması ve çürütülmesidir!
Amatör sporlar farklı mı acaba? Önceden güreş ve halterde ithal teknik ekipler veya ithal sporcularla elde ettiğimiz başarılar vardı. Ama kurumsallaşma ve eğitim yatırımları yapılmadığı için bitti. Zaten AKP iktidarından sonra; amatör sporlarda şike ve doping damgasını vurdu. Çünkü çürüme her yerde. Amaç mücadele, sporun yayılması değil; rant yaratma ve kazanma olunca böyle olur. Derece kazananları altın ve ödüllere boğar ama okullara, halka yatırım yapmazsanız, hem alttan yeniler gelmez ve hem de üsttekiler; kilosunca altın kazanmak için her haltı yer. Maalesef amatör branş yöneticileri de yandaşlık yarışında, spor müdürleri zaten yandaşlardan atanıyor. Sürekli ödenekler artıyor ama ödenekler arttıkça rezalet ve başarısızlık artıyor! Zaten her tesis yandaş müteahhitlere ihale edildiği için, rezil yapılar ortaya çıkıyor ve sporcuları sakatlamaktan öte bir işe yaramıyor ve hatta ölenler bir dünya! Örneğin yeni yapılan Erzurum’daki kış sporu tesisleri çöktü! Orada uluslararası bir olimpiyat yapılmıştı. O sırada çökmemesine şükretmeliyiz herhalde. Dünyanın en rezil facialarından biri olurdu. Elbette bizim, yani halkın birkaç milyarı buharlaştı; yani daha doğrusu, birilerinin kutusuna girdi!
·                                                      *                                                            *
Çocukluğumdan, Hacıosmanoğlu’nun, Haziran Eylemleri’nde; biz Trabzonspor muhalif taraftarlarına küfredene kadar; çocukluğumdan itibaren fanatik Trabzonsporluydum. Yine Trabzonsporluyum ama desteklemek için, onun gitmesini bekliyorum. Bizler taraftar olarak; yönetici veya sözleşmeli futbolcu, görevli değiliz ve de kulüpten maaş almıyoruz. Aksine maça gidiyorsak, bilet alıp kulübümüze, forma veya başka eşyalar alıyorsak; yine kulübümüze kazandırıyoruz. Ben Hacısomanoğlu’dan bedava forma veya başka bir eşya almadım. Benim parasını verdiğim formayı nerede giyeceğime, nerelere gideceğime ve hangi siyasi görüşten olduğuma karışma hakkını nereden alıyor? Yanlış anlaşılmasın; bir partinin genel başkanı bile Trabzonspor başkanı olabilir ama oraya seçildikten sonra; bütün siyasi görüşlerin kapsayıcısı olmak ve partizanlık, şakşakçılık yapmamak zorunluluğu vardır. O taraftarı, siyasi görüşüne taraftar yapmak, bölücülük yapmak için orayı kullanamaz ve taraftarın stat dışındaki eylemleri onu ilgilendirmez. Asıl onun davranışları ve kulüp yönetim faaliyetlerindeki tavırları taraftarı ilgilendirir. Bize meydanları yasaklayan, Tayyip’i protesto edemezsiniz diyen bir başkan; gidip miting şakşakçılığı yapamaz! Bunu yaptıktan sonra da; bütün siyasi parti mitinglerine gitmeliydi ki; biz taraftarlar da, bizim başkanın miting hastalığı var derdik.
Şimdi, solcular, sosyalistler, CHP’liler, LGBT’liler, Kürtler Trabzonspor taraftarı olamaz demek istiyorsun yani. Elbette AKP’liler ve faşistler olabilir ve onlar kalmıştır artık sana. Sen o kulübe hizmet verdiğini zannediyorsun ama bak; seksenli yıllarda bizler trenlerle, hışır otobüslerle şehir şehir gezer ve cebimizde bir çay parası yokken ve o beton statlarda, kış ayazında bir bardak su ve bir simitle destekliyorduk. Üstelik takımımızın bir başarı da elde edemediği zamanlardı. Bunları şimdi en iyi bilenler; Özkan Sümer, Şenol Güneş, Hami Mandıralı ve o zamanın diğer futbolcuları, yöneticileridir. Onlarla konuşabilir, dinleyebilir ama lütfen bize yaptığı gibi onlara da posta koyup, talimat vermesin. Onlar söyleyecektir, Trabzonspor taraftarının kim olduğunu, karakterini… Bu takım amatör kümeye de düşse; biz destekleriz. Ve bedava seyirci aldığın maçta bile; sekiz bin seyirci topluyorsan, düşünmelisin. Bak sayın başkan; Trabzonspor, amatör kümede olsun ve Olimpiyat stadında oynasın ve bilet fiyatını da 50 lira yap ama bize küfretme, ayrıştırma ve bizi Trabzonspor taraftarlığı dışında yargılama ki; o stadı biletli olarak SEKSEN BEŞ BİN KİŞİ dolduralım!
Bizler Vanlı, Diyarbakırlı, Hakkarili, Edirneli Trabzonspor taraftarları olarak o statları doldururduk ve  dünyanın neresinde karşılaşsak; sarılır kaynaşırdık. Bizi birleştirir, seviştirirdi Trabzonspor sevgisi ve zaten artık aramızda bir ayrımcılık, gayrıcılık kalmazdı. Sen başkanlığa geldiğinden beri; bu kulüp –elbette AKP ve aşırı sağcılar dışında; kaç taraftar kazandı ve örneğin kaç tane Kürt çocuğu Trabzonsporlu oldu ve örneğin bir tane solcunun çocuğunu kazandırabildin mi bu camiaya? Senden sonra büyüyor muyuz; küçülüyor muyuz? Faşistleri ve gericileri örgütlemek; sana ve sultanına kazandırabilir ama Trabzonspor’un bu durumdan maddi ve manevi kazancı nedir? Hadi muhasebe yapalım. Bu camiayı büyütmüyorsun; bölüyorsun, küçültüyorsun, nefret ve kin ekiyorsun…
Borçları bitireceğim dedin ama devraldığın zamandaki borç kadar; şimdi kulübün faiz yükü var. Tetikçilikten THY reklamlarını aldın ama o reklam gelirleri, ancak bir aylık faizini öder bu kulübün! Umurunda mı; borç kulübün nasılsa? Şenol Hoca, Fatih Hoca ve Hami Hoca’yla yapamadığını; Vahit Hoca ile yapamazdın ama Ersun Hoca da hikaye… Sorun hocalar da, teknik ekipte değil ki başkan; yıllardır kangrenleşmiş sorun: YÖNETİM SORUNU! Şimdi sorun, kördüğüm oldu bile! Sürekli futbolcu transfer ederek ve ödenmesi olanaksız borçların altına girerek başarı gelmez. Trabzonspor, kendisi olduğu ve camiasıyla bütün olduğu zaman başarılı oldu. Ne zaman ki; kendi ilke ve felsefelerini terk edip, İstanbul kulüplerine özendi, kaybetti. Elbette çözümsüzlükte ısrar, çöküşü getirir… Yugoslav modası var, Yugoslavlar; Avrupalı modası var, Avrupalılar; olmadı Afrikalılar; haydi Brezilyalılar; moda yabancı hocalar, hadi bunu deneyelim… Sonuç fiyasko ve yine de Şenol Güneş’in yönetiminde iki sezonluk başarı var. Hakikaten, geldiğinden beri kaç futbolcu getirdin ve kaç hoca değişti ve bunların faizleriyle birlikte maliyeti ne?
Olanaksız ama bu yıl ligde şampiyon olsak ve Avrupa Ligi’nde şampiyon olsak –ki; daha ele gelir bir olasılık- seneye mali yapıdan dolayı; TRABZONSPOR, ŞAMPİYONLAR LİGİ’NE KATILABİLİR Mİ? Hadi sultan hazretlerin, UEFA’ya posta koydu ve katıldık diyelim ve de ŞAMPİYONLAR LİGİ ŞAMPİYONU ve hatta ve hatta, DÜNYA KULÜPLER ŞAMPİYONU olduk diyelim: BÜTÜN BUNLAR TRABZONSPOR’U, DÜZLÜĞE ÇIKARIR MI? Bütün bunları başarsan da; artık bir kıymet-i harbiyesi yok başkan! Bütün bu başarılarını bile, Avni Aker’de; en fazla on bin taraftarla kutlayacaksın! Kaybettin, sevgiyi, sempatiyi, saygıyı kaybettin… Ben sadece ve sadece; Trabzonspor’un, kardeşliğin, hoşgörünün, ahlak ve etiğin kaybetmesine üzülürüm. Şunu da unutma; bu takım amatör lige düşer ama biz yönetiriz ve Anadolu’nun her yerinden genç amatör futbolcularımız gelir ve bu takımda ücretsiz ve sadece köfte ekmek yiyerek oynar ve oynadığımız her stat ücretli biletli ama Kürt ama solcu ama LGBTli ama PKKlı taraftarlarla hınca hınç dolar! Bu sevgiyi, bu dayanışmayı, bu güzelliği anlayabilir misin? Elbette o taraftarların hiçbiri, hakeme, rakibe, kendi futbolcusuna veya yönetişine küfretmez, sahaya yabancı madde atmaz, sahaya girmez ve en önemlisi; gencecik bir sporcunun kafasını patlatmaz! Bu utanç senin, bu kan senin ellerinde ve bu terörün sorumlusu sensin, sayın başkan!
Orada başkan olman; sana Trabzonspor’un sporun patronu, ağası, babası, dayısı, sahibi olman hakkını vermez. Sen bir yönetici ve emanetçi olman dışında, bu camia üzerinde hak iddia edemezsin! Hata yüz milyar dolar cebinden ver ama yine de, Trabzonspor’un sahibi olamazsın! Patronu olabilirsin ama SAHİBİ OLAMAZSIN: ÇÜNKÜ, BU CAMİANIN SAHİBİ, EFENDİSİ, PATRONU, KÖLESİ, YALAKASI, KULU, FAŞİSTİ OLAMAZ! Şayet kulüp patronu olsaydın bile; SEN, MAÇTAN ÖNCE HAKEM ARAYAMAZSIN, O TAKIMI SAHADAN ÇEKEMEZSİN VE HATTA SENİN SULTANIN BİLE ÇEKEMEZ! Bütün yöneticiler, teknik ekip ve futbolcular emanetçidir ve TRABZONSPOR KULÜBÜ’NÜN CAMİASININ SAHİPLERİ VARDIR VE ONLAR BÜTÜN ÜYELERİ, TARAFTARLARI VE HALKTIR! TRABZONSPOR’UN SAHİBİ, TRABZONLULAR DA DEĞİLDİR, BUNU YAPMAYIN, CAMİAYI KÜÇÜLTMEYİN, KIŞKIRTMAYIN VE TERÖRİZE ETMEYİN ARTIK! Maçın hakemi vermesi gereken penaltıyı vermedi ve bu bir ilk değil. Hakemler görmez, tereddütte kalır vermez veya yanlış görür ve olmayan penaltıyı da verebilir! Ben isterdim ki, verseydi ve o maçta Fenerbahçe bizi penaltıyla yenseydi! En azından bu kadar ezilmezdik; ne bu takımın hali ya, utanmadınız mı bu ezikliğe? O hakem, 3 kırmızı kart ve 5 penaltı verse bile; TRABZONSPOR sahadan çekilemez ve doksan dakika boyunca son saniyesine karar, skoru değiştirmenin mücadelesini verir. On gol yese de, ben mücadele etmiyorum, kaçıyorum diyemez! Diyecekse; niye bu ligdesiniz ve niye maça çıkıyorsunuz? Diyelim ki, çekilmek gerekli ama bunun kararını verecek olan da o teknik ekip ve takım kaptanıdır! Kendine gel: SEN BAŞKAN OLMAKLA; TRABZONSPORUN AĞASI, SAHİBİ, KABADAYISI, EFENDİSİ, KRALI, İMPARATORU OLMADIN! Bu sıfatlar sana verilecekse; taraftar verir ama efendileşir, profesyonelleşir, sempati kazanırsan verir. Ama bu şiddet ve nefret diliyle devam edersen; çok yakındır: O SÜREKLİ KIŞKIRTTIĞIN TARAFTARLAR SANA KÜFRETMEYE VE BOZUK PARALARI SENİN KAFANA YAĞDIRMAYA BAŞLAR! ÖRÜMCEKLER YUMURTADAN ÇIKINCA, ÖNCE KENDİ ANNELARİNİ YİYEREK AVLANMAYA BAŞLARLAR!
Artık kapat şu nefret defterlerini. Trabzonspor’un, düşmanı yok ve asla olamaz. Ne Aziz YILDIRIM, ne Fenerbahçe ve ne de herhangi bir şahıs; TRABZONSPOR KULÜBÜNÜN VE CAMİASININ DÜŞMANI DEĞİLDİR! Biz hep dostluğun, sevginin, dayanışmanın, hoşgörünün ve kardeşliğin dilini kullanmak ve düşmanlık yerine, dayanışma yollarını aramalıyız… Bizim misyonumuz, felsefemiz, ilkemiz bu olmuştur ve öyle olmak zorunluluğu vardır. Bizim rakiplerimiz sahadadır ve mücadelemizi de; centilmenlik, sevgi ve saygıdan taviz vermeden yapmak zorundayız. Bizler bu ülkenin ve bu dünyanın insanlarıyız. Şayet çatışma, bölünme, kin, nefret ve şiddete neden olacaksak; FESHEDELİM TRABZONSPOR’U gitsin ama iyilikleri ve güzel anıları yaşasın yüreğimizde… Bizi hatırlayanlar tebessüm etsin ve gözleri ışıldasın. Çünkü rüzgar eken, fırtına biçer, SAYIN BAŞKAN!
Artık o kupayı istemiyorum, herkes işine baksın ve sağa sola sataşmasın lütfen. Bize kupa veya şampiyonluk lazım değil artık; bize lazım olan: GÖNÜLLERDE ŞAMPİYON OLMAKTIR! Zaten o sezon, biz mücadele azmimizle, Fenerbahçelilerin de gönlünde şampiyon olduk zaten. Her gün uçakla bir futbolcu indiriyorsun Trabzon’a, iyi yönetin kulübü de, şampiyon olun yani. Ama bu baba, kabadayı edalarınızla, posta koyma ve tehditler savurmayla, bütün dünyanın kupalarını da alsanız; en azından beni bile tekrar kazanamazsınız. Çünkü ben Trabzonlu da değilim, AKPli de; ÇÜNKÜ BEN KOMÜNİSTİM SAYIN BAŞKAN VE BEN TRABZONSPOR DIŞINDA KİMSENİN, HİÇBİR PARTİNİN KULU VE TARAFTARI OLAMAM! Sana hayırlı işler, yolun , pişmanlık duyanı affederim ve camiamdan kimseyi dışlamam… “GÖNÜLLER YAPMAYA GELDİM, YIKMAYA DEĞİL” diyor bu toprakların sevgilisi ve sekiz yüz yıldır yaşıyor gönüllerimizde.
·                                                   *                                          *
Yukarıdan aşağıya kirlendikçe kirleniyor ve sürekli şiddet ve nefretin içine batıyoruz. “Balık, baştan kokar” hesabı. Bir ülkenin başbakanı çıkıp; “Ya taraf olacaksın, ya bertaraf!” derken alkışlanıyorsa ve “ananı da al git”, gencecik çocuklar, gençler katledilirken; “emri ben derdim” diyerek, ölüm emrini verdiğini haykırabiliyor ve hatta kendisini protesto eden acılı bir insanı yumruklayabiliyor, bir vali vatandaşa “gavat” diyor ve başkaları daha kötü faşistlikler yapıyor ama bunlar protesto edilmek, istifa etmek, görevden uzaklaştırılmak yerine sürekli daha da yükseltiliyorsa: çoğunluk faşistleşmiş ve faşizmi benimsemiş demektir! Zaten faşizm; ayrımcılıkla başlar ve ayrımcılık arttıkça şiddet yükselir. Bu şiddet ve ayrımcılık dalgasının, devleti ele geçirmesinden çok; yüzde yirmi oranında halkı örgütlemesi; egemenlik kurması için yeterlidir! Tarihteki bütün faşist yönetimlerde olan budur. Ancak sorun; şiddete yatkın olmamız, eğitim sistemimizin de dogmatik ve despot olmasıdır. Bu yüzden uygarlaşmak ve insani değerleri benimsemek yerine; sürekli ilkelleşerek, kültürümüzdeki şiddet ögelerine sarılıyoruz.
Eti senin, kemiği benim; koca sever de, döver de; hocanın vurduğu yerde gül biter, iti an, çomağı hazırla, kadının karnından sıpayı, sırtından sopayı eksik etme, kızını dövmeyen, dizini döver; yılanın başını küçükten ezeceksin ya da: nush ile uslanmayanı etmeli tekdir, tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir… gibi onlarca deyim ve atasözümüz var ve şiddet her türlü kültürümüzün ve hayatımızın bir parçası! Yani uygar kültüre ve etik ilkelere uyum sağlayamadıkça daha da ilkelleşiyor ve şiddete sarılıyoruz. Birbiriyle ilgili üç örnek vereceğim. Galiba ilki; milli takımda iki genç oyuncumuz arasındaki sürtüşmeydi. Medyadan öğrendiğim kadarıyla: bir genç ve hem de milli takım kampında, diğer arkadaşına silah çekmiş ve ölümle tehdit etmiş! Bu tür fevri olaylar olabilir ama bu durumda resmi tutanak tutulur ve federasyon ve hem de adli merciler, yasal işlemlerini yaparlar ki; örnek olmasın, yaygınlaşmasın… Mağdur genç de haklı olarak; teknik direktörü, Fatih TERİM’e iletiyor durumu. Anladığım kadarıyla, hoca da; kapatalım bu konuyu, öpim de geçsin mealinde bir şeyler söylüyor ama ısrarla da, bu olayı; kimseye anlatmamasını tembihliyor. Yani yıllar öncesinden hatırlıyorum; kırmızı kart gören gencecik futbolcuya ve hem de kamera ve seyircilerin önünde sille tokat daldı ve kıçına da tekmeyi yapıştırmıştı! Ne seyirciler, ne insanlar ve ne de kulüp yöneticilerinden bir kınama bile gelmedi.
Anladığım kadarıyla bu genç olayı babasına anlatmış ve galiba babası da haklı olarak, savcılığa suç duyurusunda bulunmuş. Herhalde yani, adamın oğluna silah çekilmiş ve üstüne üstlük, bir de ölümle tehdit edilmiş. Olan mağdur gence oldu. Fatih TERİM, onu kaypaklık ve ihanetle suçladı ve halen milli takımdan tecritli. Sonuç; halen görev yaptığı sürede takımına en hızlı irtifa kaybı yaşatan ve dünyanın en ballı ücretini alan kişi olarak görevine devam ediyor. Galiba ücret ve pirimleri de; başarısızlığına endeksli olarak artıyor!
İkincisi, sultanımızla ilgili. Kazakistan’da bir özel okuldaki, T.C. vatandaşımız meslektaşım, öğrencisine bir tokat patlatmış. İyi de yapmış hani, başka nasıl terbiye edilir bir çocuk ama elin barbar Kazakları olayı; öğrenciye şiddet diye yorumlamış. Bak sen tescilli at hırsızlarına; bir de utanmadan 2 sene hapis cezası verin! Devletlü Tayyip Sultanımız Hazretleri, resmi ziyarette; onların başkanından ricacı oldu hani. Sonra kefalet falan, kitabına uydurdular ve bir daha Kazakistan sınırlarının etrafına bile yaklaşmaması kaydıyla, sınır dışı ettiler şefkatli hocamı. Halbuki hocamız kafa atmamış, kafasını masaya, duvara, tahtaya çarpmamış ve bir yerini de kırmamış hani. Uyarı babında ve hem de elini yumruk bile yapmadan vurmuş yani. Oysa benim kafam ne çok çarptırıldı yazı tahtalarına, öğretmen kürsülerine, hele hoca mekteplerinde az mı vurdu, imam efendiler bilek kalınlığı köteklerle kafama kafama… öyle olmasa, her bir şeyi nasıl ezberleyecektim ki? Allah razı olsun bütün öğretmenlerimden ve imam efendilerden… Yoksa nasıl, bu kadar bilgili olacaktım yani? Laf aramızda, benim kafa da amma sağlammış ha.
Üçüncüsü, geçen hafta oldu. Gazeteden okuduğuma göre; genç bir basketbolcu ve hem de hocasının karşısında, soyunma odasında ileri geri konuşmuş. Haklı olarak da hocaefendi; basmış tokadı, haddini bildirmiş ukelaya. Adam olmazsan, böyle adam ederler seni. Ya bu puşt basın da, her şeyi öğreniyor yani. Bir olay varmış gibi, haber yapın siz. Delikanlı hocam da; aslanlar gibi çıktı basının karşısına: vurdum, iyi yaptım, adam olsun hıyar; 19 yaşına gelmiş ama adam olmayı öğrenememiş… artık öğrenecek, bir daha böyle hata yapsın, eşek sudan gelinceye kadar döverim dedi. Haklı adam; hoca bu, hata yapınca dövecek, güzel şeyler yapınca öpecek yani. Başka türlü nasıl eğitilir, adam edilir bu zamane serserileri yani?
Haklı olarak, Galatasaray yönetimi ve basketbol federasyonumuz; hocamızı desteklediler ve ellerine sağlık dediler. O zibidi de hareketlerine dikkat etsin, adam olsun, yoksa biz alırız ifadesini dediler. Yani hoca bu, hem döver ve hem de si.. pardon ya, sever diyecektik yani. Ama si, deyince; merak etmeyin cinsel tacizden tecavüze ve de şiddete ne rezillikler arıyorsanız; kamplarda, antrenmanlarda var ve çoğu adliyede. Öyle bir ahlaksızlık ve sapıklık yayılmış ki; geçmiş yıllardan bir örnek vermem yeterli olacak: babası yaşındaki devlet antrenörü, kızı yaşındaki milli atlet öğrencisini çalıştırırken, farklı çalışmalar yapıyor tabi. Rezalet ortaya çıkınca, ayıp olmasın diye resmen evleniyorlar ve ne atletizm federasyonundan ve ne de bakanlıktan ihraç gelmiyor. Nasılsa ikisinin maaşı da devletten. Devlette de resmiyet önemli olduğuna göre; resmen evlenince sorun yok yani. Sonrası, ziyan olan bir milli atlet. Normal bu ülkede. İlkokuldan, ortaokuldan, liseden mezun ettiği ya da etmediği öğrencisiyle evlenen az mı; sübyancı öğretmen, imam, ilahiyatçı var bu ülkede ve hangimiz bunların yüzüne tükürüyoruz ki?
Benim bir hısmım ilahiyatçı hoca; imam hatipteki kız öğrencisini, eşinin üstüne kuma getirdi ve şimdiler de ondan da epey çocuğu oldu. Ne güzel işte, nüfusumuzu arttırıyor, ilahiyatçı. Devletimizin onu ödüllendirmesi gerekmiyor mu? Ne örnek ve ne ahlaklı davranış değil mi?
Uzun süredir yurtdışına çıkmayı erteliyorum. Bir T.C. vatandaşı olmak, utandırıyor beni artık! Atatürk; “ben sporcunun zeki, çevik ve ahlaklısını severim” demişti ve sorunumuz da tam bu, AHLAK, teriminde düğümleniyor. Devlet, iktidar, yönetim, kurumlar ve de toplum olarak ahlak ve etik değerlerimizi yitiriyorsak; spor da bundan azami ölçüde nasibini alacaktır elbet ama asıl önemlisi: utanmazlıktır! Çünkü utanmayan insan; ne kendisiyle ve ne de sorunlarıyla yüzleşebilir. Artık her alanda herkesin; başarı için her şeye hakkı olduğu ve kazananın haklı olduğu bir sapkınlığın içindeyiz. Bu durumu aşmanın da tek yolu: nefret ve şiddet söylemini ve de eylemini hayatımızdan çıkarmamız lazım. Şiddetin ve nefretin olduğu bir toplumda tartışmak, sorunları ortaya koymak ve uzlaşmak olanağı yoktur. O yüzden karanlık bir tünelin içinde kaldık ve çıkışı bilmiyoruz ama gördüğümüz ışığa koşmak da çözüm olmayabilir. O, üzerimize gelen bir hızlı tren de olabilir! Didişmek, saldırmak ve savaşmak yerine; bir an durup düşünmemiz gerekiyor. Neden, niçin savaşıyoruz ve bizim amacımız ne? Bu ülke insanlarının, sadece ve sadece; bir on dakikalığına, kendi aklıyla düşünmeye gereksinimi var. Ama sadece kendisi ve çocuklarının geleceği için. Kendi aklımız bizi doğru olana götürür, çünkü her insanın özünde; sevgi ve iyilik egemendir ve maalesef, insanın iyi özünü toplumun egemenleri bozar.
                                                                              Mehmet BAYDAN

                                                                                 15.02.2015

Hiç yorum yok: